Kreativno slikanje

Kreativno izražavanje kroz slikanje je potreba deteta da iskaže svoj svet i vidjenje stvari oko sebe. Upotrebom boja, četkice i prstića prenosi na platno svoje iskustvo, osećanja i doživljaje kao ni jedan drugi umetnik. Zbog prirodne potrebe deteta da se ispolji, da komunicira sa odraslima preko umetničkog izraza potrebno mu je nuditi materijale i dozvoliti da ispolji svoje ideje na nov, do sada neotkriven način.
Jedan od primera kreativnosti slikanja jeste “tačkanje”. Ovakav način stvaralaštva prilagodjen je deci od pete godine i pored umetničkog efekta veoma je značajan za razvoj fine motorike, koordinacije oka i ruke i  smisleno rasporedjivanje tačkica na papiru.
slikanje tačkanje
Za preslikavanje, kao još jedan vid kreativnog izražavanja, koristi se slikarsko platno, kesa ili folija, tempere, higijenske štapiće i valjak. Prvo na kesu naneti temperu u različitim oblicima i različite debljine, a zatim stvarati oblike štapićem, pazeći da se kesa ne probuši. Kesa se, zatim okrene na slikarsko platno i valjkom predje preko nje. Otisci se mogu redjati jedan preko ili pored drugog.
slikanje preslikavanjem
Kao logičan nastavak prethodnih slikarskih tehnika nastala je tehnika slikanje higijenskim štapićima, valjkom, prstima i temperama. Iz praktičkog primera shvatili smo da je tehnika prilagodjena deci svih uzrasta 🙂 .slikanje štapićima i valjkom
Angažovanje roditelja u kreativnom razvoju dece trebalo bi da se svede na nudjenje različitih materijala prilagodjenih uzrastu, uživanje u stvaralaštvu i produktima njihovog rada, što, složićete se, i nije tako mali posao. Veliki posao oko pripreme, a kasnije pranja i rasklanjanja pratećeg materijala (da ne kažem „brlja“), postaje zanemarljivo u poredjenju sa neizmernim uživanjem koje dece osete pri stvaranju i proizvodi koje ostaju za nezaborav.

 

Leave a comment