Bolje ikad nego nikad

Kako se prave palačinci? Jedno, dva, a ko hoćeš da ti ispadne baš puno komada i da ti budu malo žući staviš tri jajeta. Tome dodaš brašno, malo ulja, a bolje je masti istopljene, vode, ladne, a ako imaš stavi kisele. Mutiš mikserom jaja, pa sve lagano dodaješ dok ne dobiješ glatku masu gustine ko za palačinke. Videćeš već da li je dobra kada staviš prvu palačinku da se peče. Gustina «ko za palačinke» je već toliko poznata svima da nema potrebe dodatno objašnjavati. E tako sam ja, po «receptu» moje majke pravila palačinke dok nisam probala kod jedne tete palačinke meke kao duša, ukusne, preukusne, sa domaćim pekmezom. Usudim se tada da je pitam kako pravi to čudo od palačinki jer ja već evo ima dosta godina, pravim iste, a ne ispadnu mi ni približno tako dobre. Teta mi dade detaljan recept, nisam ni znala da za palačinke postoji pravi recept, i tako se ohrabrih da i ja probam da napravim sa tačnim merama i da konačno vidim kako izgleda gustina «ko za palačinke». Napravila sam ih tako dobro da su svi ukućani primetili razliku i zdušno hvalili ovo remek-delo izmedju zalogaja sa kremom i zalogaja sa domaćim pekmezom (koji je pravila moja majka po sličnom receptu kao za palačinke). Ovo iskustvo me je pokrenulo da razmislim da ni na pragu četrdesetih nije kasno da se nauči kako se prave palačinci. Ohrabrena pravljenjem po receptu reših da izguglam kako se pravi pasulj, ko zna kako izgleda pravi recept :/