Edukativne aktivnosti

Kako izvući dinar koji stoji u sredini okrenute čaše, a ne pomeriti ni čašu, ni dinare na kojima stoji čaša? Naravno da su moja deca, isto kao i ja nekada, pokušala da oduvaju dinar i da im, na žalost, nije uspelo. Pomoć koju sam ja kao mala dobila za ovaj isti eksperiment bila je “dozovi dinar, pa će ti doći”. Istu instrukciju prenela sam i svojoj deci  i uživala u kreativnosti dozivanja. Elem, dinar će se polako pomerati kada kažiprstom vučete stoljnjak, krpu ili drugi pamučni materijal. Radnja kojom treba da “grebete” površinu na kojoj su čaša i dinar izgleda isto onako kako su majke, pa i očevi pokazivali prstom deci da stanu pred njih. (onomad beše samo “dodji, dodji”)


Saobraćajna pravila kroz praktični rad, stvaranje i učestvovanje u saobraćaju.

Reciklažom do učenja brojeva (na gusenici), igre (iks-oks) i kreativnih radova od starih CD-ova.

Predstavili smo tradiciju kroz upoznavanje sa narodnom nošnjom, običajima, pletenjem, dečjim igrama (lastiš, klikeri…)

Od gusenice do leptira, uz priču o “ružnoj lepotici”.

Uskrs sa matematikom.


Sa radošću dočekujemo prve prolećne dane.


Brojimo tufnice, sabiramo i utvrdjujemo gde ima više,a gde manje. (rad sa decom mešovitog uzrasta)


Grupa mešovitog uzrasta od početka proleća počela je da aktivnost “Mentorski rad” u kojoj starija deca pomažu u svakodnevnim aktivnostima mladjim drugarima. Spremanje za dvorište proteklo je uz zabavu i obuvanja i oblačenja malih drugara.

Aktivnost “Ja i moja porodica” trajala je nedelju dana, a započeli smo je pričom kako su deca izgledala kada su se rodila. Crtali su vremensku liniju koja se sastoji od 3 elementa: ja kao beba, ja danas i središnja slika koja prikazuje šta se dogodilo u medjuvremenu (kako sam od bebe postao ono što sam danas :)). Učešće su uzeli i roditelji koji su doneli porodične fotografije i kroz kratke priče predstavili svoje dete. Deca su oduševljena aktivnošću tražila da nekoliko puta iznova čuju svoje i priče svih drugara, kao i da gledaju fotografije. Poslednjeg dana su crtali svoje porodice kao poklon mamama i tatama.

Propratili smo i kinesku Novu godinu i upoznali se sa kineskom kulturom. Pravili smo zmajeve, uzimali štapićima, pili čaj, smišljali znakove na našem “kineskom” jeziku, igrali tangram i još svašta nešto.
kinesko-pismo
kina-tangram
kineski-zmajevi
kina-caj-i-stapici
kina-zastava-i-zid
Učenje brojeva može biti zabavno kroz igre: prepoznaj broj; prebroj objekte; ja imam, ko ima isti broj; pronadji zadati broj životinja, predmeta…Varijacije igara sa brojevima mogu povezati sadržaje iz poznavanja sveta oko nas (bića i predmeti, biljke, životinje), muzičkog (“Mi se ne bojimo, učimo da brojimo”), fizičkih aktivnosti (skoči na broj, vruće-hladno) i usmeriti aktivnosti na svestrani razvoj dece. 
brojevi
   brojevi-1
Eksperimentisali smo i otkrivali šta se dogadja sa ledom kada je u sobi, kada se gleda, mućka flaša i kada, uz mnogo stprljenja, odstoji.
eksperiment
Doneli smo sneg i led, pa zajedničkim radom napravili iglo i na sante leda postavili životinje sa Arktika i Antarktika.
zivotinje-iz-hladnih-predela

Predstojeće hladno vreme dočekujemo na Severnom polu. Prvo smo spakovali kofer, u njega pripremili svu zimsku odeću, obuću i knjige za zabavu. Zatim smo upoznali Eskime i postavili ima nekoliko pitanja kako bismo se bolje upoznali.
eskimi

Oblici, grupisanje, prebrojavanje i prepoznavanje brojeva do 10 uz Deda Mrazovu čizmu.
grupisanje-i-prebrojavanje

Nedelja posvećena Zemlji 1000 fjordova ili Zemlji polarnog sunca.

norveska
Upoznajemo Rusiju, najveću državu na svetu, i njenu bogatu kulturu kroz muziku, balet, arhitekturu, književnost i pozorište.
Hram Vasilija Blaženog, tradicionalna Ruska nošnja i babuške (slika 1)
Dramatizacija Ruske narodne bajke “Maša i medved” u izvedbi četvoročlane ekipe iz vrtića. (slika 2)
rusija     masaimedved
Upoznajemo svet, kontinente, okeane, ljude, životinje, biljke, i zajedničkim radom stvaramo kreativno.

svet    svet1
Ja sam…moja ulica…moj grad…
ja-ulica-grad
Pripreme za zimu počinjemo pripremom zimnice: kiseli krastavčići, paradajz, paprika i, za kraj, malo pekmeza.
zimnica
Ptice selice i stanarice.
ptice-seduce-i-stanarice
Kada stavite papir preko lista i voštanom bojom predjete preko, dobijete otisak i pravo naučno-umetničko delo. Deca su oduševljeno sprovodila eksperiment sa različitim vrstama listova i boja.
otisak-lisca

Poveži polovine listova budi radoznalost, angažovanje (kako pri izradi materijala, tako i u igri) i zabavu.
polovine-lista

Poveži list sa senkom, igra pravljena od prirodnih materijala u čijoj pripremi su deca učestvovala.
list-senka
Učimo boje i uklapamo ih u jesenji motiv.
boje
Upoznavanje sa osnovnim matematičkim pojmovima, svetom oko nas, prirodnim i zakonitostima u društvu, uz podsticanje razvoja govora, muzičkih i likovnih veština, objedinjujemo u igri i pozitivno utičemo na razvoj svakog pojedinog deteta u grupi.
malo-mnogo
U prirodi nastaju promene (lišće opada, vetar dune, kiša padne), koje deca uočavaju, a zatim sakupljaju listiće, prebrojavaju, prave skupove i porede odnose (više-manje). Aktivnost se nastavila sakupljanjem kamenčića, grančica, dodavanjem znakova manje, više i jednako, i na kraju kreativnim radom (pravljenjem skulpture od prikupljenih materijala po slobodnom izboru).
priroda-u-jesen
Kako nam vremenske prilike idu na ruku, trudimo se da što više budemo napolju i istražimo šta sam priroda nudi: pečurke, lišće, gliste, insekte, kestenje…

Advertisements