Gužva u saobraćaju

U trenutku kada izadjemo iz stana/kuće postajemo učesnici u saobraćaju i odgovorni za svoje ponašanje. Da bismo najmladje naučili kako da se ponašaju u saobraćaju svakodnevno im pružamo detaljna objašnjenja i pokazujemo dobre primere. Usvojeno iskustvo deca veoma rado primenjuju u priči, igri i životu. Stoga je stvaranje podsticajnog okruženja za igru uz učenje korak ka usvajanju osnova o saobraćaju.

Mi smo se odlučili za podlogu sa iscrtanim ulicama, bulevarima i značajnim objektima (škole, vrtići, domovi zdravlja, policijske i vatrogasne stanice) koja, sama po sebi, izaziva interesovanje i znatiželju kod dece. Dodavanjem saobraćajnih znakova i učesnika u istom (ljudi i vozila) svako dobija aktivnu ulogu uz koju treba da ispuni odredjene zadatke (npr. od škole da predje preko parka i dodje do zoo-vrta). O pravilnosti ispunjenog zadatka izveštava, naravno, saobraćajac koji daje pohvale za odredjeno ponašanje ili upućuje na pravilan način kretanja.
Radionice, način učenja - grad u malom
U ovoj aktivnosti smo pažnju usmerili na osnovne pojmove o saobraćaju i bezbedan način ponašanja kroz prihvatanje uloga u igri. Naše iskustvo govori da metoda igranja uloga podsticajno deluje na usvajanje mnogobrojnih sadržaja, te ćemo je stoga primenjivati i u buduće i sa drugim temama.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s