Danas nam je divan dan i drugi blogorodjendan!

dvogodišnjica bloga

Bez jasne slike o tome šta ću pisati počela sam od praznog word-ovog dokumenta i nadala se da će mi se pojaviti neka genijalno originalna ideja. Lampica se nije upalila, ni dobra vila me nije lupila čarobnim štapićem po glavi, ali sam ipak počela sa kuckam. Za polaznu tačku sam uzela najšire gledano roditeljstvo, a vodila sam se temama sa kojima sam se lično ili posredno sretala. Kako su se postovi nizali tako sam shvatila da imam nepresušan izvor iz koga mogu da crpim inspiraciju.

Zbog čega baš „Izazovi roditeljstva“?

Prvenstveno što se sama nalazim u toj celoživotnoj ulozi i što, pored obrazovanja, iskustva i gomile pročitanih knjiga/članaka o roditeljstvu, svakodnevno nailazim na nove, veće ili manje, izazove. Situacije u kojima se svaki roditelj nadje u toku dana najčešće rešava u momentu kada se dogode. Iskustvo ili pouku prenose drugim roditeljima kada se i one nadju u istoj/sličnoj situaciji. Moja ideja je bila da važnije iskustvo podelim sa roditeljima/odraslima. Čitaocima  bloga postovi su predstavljeni kao vodič kroz raznolike teme koje prate odrastanje, vaspitanje i obrazovanje dece, dok je za mene blog postao neka vrsta virtuelnog dnevnika. Doživljena i preživljena iskustva potrudila sam se da pretočim u poučne priče koje kao vodilja mogu da posluže drugim roditeljima.

Šta mi je pisanje bloga donelo?

U momentu kada je bilo neophodno usmerila sam se na ono što smatram najvažnijim, svoju decu. Nisam im prostirala crveni tepih i uzdizala u nebesa, već sam se posvetila tome da ih osamostalim kako bi bili što kvalitetnije pripremljeni za život koji ih čeka. Kada sam primetila pozitivne promene u njihovom ponašanju (postali su samostalniji, lakše su se snalazili u nepoznatim situacijama, tražili su da istražuju, postavljali su smislenija pitanja, na adekvatniji način ispoljavali emocije) rešila sam da svoje iskustvo pretočim u pedagoški rad sa drugom decom. Osmislila sam Radionice za decu kojima bih kroz igru uticala na razvoj samopouzdanja, samostalnosti, svestranosti i počela da ih organizovano primenjujem. Zajedničkim radom deca su usvajala (i dalje usvajaju) nove veštine i sposobnosti, upoznaju se sa umetničkim i apstraktnim načinom izražavanja, uče da usmere pažnju i održe koncentraciju, povezuju različite sadržaje i samostalno izvode smislene zaključke. O aktuelnim Radionicama više možete pročitati na: https://dragoslava.wordpress.com/vesti/ i pridružiti nam se.

Koji je najčitaniji post na blogu?

Za potrebe Radionice napravila sam didaktički materijal Žabica-brzalica i napisala istoimeni  post koji je postao i ostao najčitaniji na blogu. (https://dragoslava.wordpress.com/2015/06/22/zabica-brzalica/) Žabica je igra koje sam se prisetila iz detinjstva i prilagodila je deci za učenje i zabavu. Kroz rad sa ovim didaktičkim materijalom uvidela sam da je značaj mnogo veći nego što sam prvobitno imala u vidu, pa je i danas primenjujem za razvoj: koordinacije pokreta, usmeravanje pažnje, vežbanje izgovora pojedinih glasova, učenje narodnih brzalica, slikovno i simbolično predstavljanje istih.

Planovi za dalje izazove:

  • Jedan od praktičnih planova je da napravim kvalitetne didaktičke materijale čija će primena biti višeznačno edukativnog smisla;
  • da Radionice proširim i na druge uzraste;
  • i da organizujem edukacije za roditelje na aktuelne i večite teme (komunikacija sa decom, učenje, radne navike…)

Rodjendanski poklon!

Kako nisam u mogućnosti da sa Vama podelim rodjendansku tortu želela bih da častim verne čitaoce popustom od 50% na članarinu za prvi mesec Radionica. Rodjendanski poklon popust ostvarujete slanjem maila sa naznakom: Rodjendanski poklon na: dragoslava.savic@gmail.com i u tekstu, do kraja decembra, najavite dolazak deteta za datum koji Vam odgovara. Radionice se održavaju ponedeljkom i sredom u terminu od 17:30 u Novom Sadu.

I na kraju da zaključim da je ceo post napisan kao intervju sa samom sobom (što baš i nije za pohvalu :)) i sadrži sve ono što je uticalo da blog nastane, razvija se i postane baš ovakav kakav je danas.

Srećan nam blogorodjendan i da se razvija još dugo, dugo!

Advertisements

4 thoughts on “Danas nam je divan dan i drugi blogorodjendan!

  1. Draga Dragoslava zelim ti jos mnogo, mnogo blogorodjendana i nadam se da cemo se moja deca i ja prikljuciti nekoj od tvojih radionica za koje verujem da su sjajne! Pozdrav 🙂 .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s