Igre sa geometrijskim oblicima

Svaka igračka može da se upotrebi na nebrojeno mnogo načina, da posluži u različite svrhe i za različite namene. Tako nam jednostavni geometrijski oblici mogu poslužiti za učenje kroz klasifikaciju, serijaciju i povezivanje. Upoznavanje sa klasifikacijom geometrijskih oblika može se raditi pre treće godine na način prilagodjem najmladjima. Umesto objašnjavanja da je „ klasifikacija razvrstavanje nekog skupa u manje podskupove“ detetu se može primerom pokazati kako da sakupi sve trouglove, krugove, pravougaonike. Kasnije se može dodati klasifikovanje prema bojama, veličini i slično. S obzirom da klasifikacija služi tome da se istaknu ključne osobine nekog pojma pitanje koje može da pokrene na razmišljanje je „Šta je zajedničko ovim oblicima, a šta različito?“
geometrijska tela
Za stariju decu mogu se primeniti igre: Nastavi niz, Šta nedostaje, Tangram…
Kod mladjih je dovoljno usmeriti ih da se kreativno izraze, pa da dobijete neodoljivo stvaralaštvo sa najneverovatnijom pričom o nastanku iste.
kreativaoblici
U geometrijskom zanosu nastao je 3D lavirint koji je zahtevao razmišljanje, pronalaženje puta, preciznost i istrajnost. Deca su uživala u pronalaženju rešenja, a još više u ponovnom pravljenju novog.
lavirint

„Vera u dečje snage je najjače oružje razvoja.“
D. Savić-Grujić

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s