Razvojne igre sa dečacima

Interesovanje dečaka za automobile i druga prevozna sredstva je, smatram, bezgranično, pa tako i mogućnost da se igra pretvori u učenje. Vožnja autića po neravnim površinama, po pravim linijama, pa u krug utiče pozitivno na razvoj krupne motorike i koordinaciju. Igrati i učiti se može kada se na stazu stave dva autića i pogleda: koje su boje, proceni koji je veći, duži, ima auspuh, kuku, koliko sedišta ima i slično. Posle „procenjivanja“ trka može da počne.
Parking je pun mogućnosti za igru i učenje: boja, brojeva, klasifikaciju prevoznih sredstava, saobraćajnih znakova… Kako bi igra zadržala svoj smisao potrebno je pratiti dete i kao saigrač koji ne poznaje pravila igre pitati npr. gde da parkiram zeleni autić, na kom broju je parkiran tvoj autobus, da li je na ovu stranu obavezan pravac…
Upoznavanje dece sa apstraktivnim simbolima može da počne veoma rano. Deca već sa dve godine prepoznaju marke automobila, saobraćajne znake, marke proizvodjača igračaka, slatkiša. Podsticanjem radoznalosti i povezivanjem sve bogatijeg iskustva usmeravamo decu ka bržem razvoju. Na ovaj način će dete kroz igru usvajati nove pojmove i biti motivisamo da uči i povezuje svoje iskustvo. Gajenje istraživačkog duha i prirodne radoznalosti jeste osnova za zdrav odnos prema učenju, preko potreban u školskim danima.
stazaiparking.jpg

Advertisements

4 thoughts on “Razvojne igre sa dečacima

 1. A zašto je ova razvojna igra namenjena samo dečacima? Zar devojčice ne treba da razvijaju motoriku i koordinaciju i od malena uče pravila u saobraćaju? 🙂

  “Interesovanje dečaka za automobile i druga prevozna sredstva je, smatram, bezgranično, pa tako i mogućnost da se igra pretvori u učenje.” – nisu SAMO dečaci zainteresovani za autiće, niti ih SVI dečaci vole.

  • Poštovana Olga,
   hvala Vam na sugestijama. Slažem se sa Vama i većinom roditelja, da igra nije namenjena isključivo za dečake, nego je mogu i treba da igraju i devojčice. Igre koje sam opisala mogu se primenjivati na doslovan način, menjati prema interesovanjima (pored autića da se ubace pijuni, lutke, igračke iz kinder jaja, docrta pešački prelaz, saobraćajni znaci…) i prilagodjavati grupi dece sa kojom želite da sprovedete.
   Moj fokus u ovoj igri je bio učenje boja, brojeva, koordinacija oka i ruke, upoznavanje sa veličinama, a prvenstveno zabava. Ja sam uživala igrajući se sa svojom decom.
   Nadam se da će igre koje sam navela koristiti drugim roditelji koliko i meni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s