Svakodnevica u funkciji igre za najmladje

Mnoge stvari za svakodnevnu upotrebu mogu da posluže u igri sa decom starom tek nekoliko meseci. Pored osnovne upotrebne vrednosti kartonska kutija, flaša od vode ili kesa za zamrzivač mogu biti igračke koje oduševljavaju mališane. Takvi predmeti imaju višestruku funkciju: u potpunosti zadovoljavaju radoznalost, maštu i podstiču razvoj krupne i sitne motorike deteta, a mogu da se pronadju u svakom domu. Besplatno ili sa manjim prilagodjavanjima moguće je od pojedinih stvari za svakodnevnu upotrebnu napraviti igračke.

Kartonska kutija

Šarena, izlepljena ukrasnim papirom ili jednobojna kutija je interesantna deci gotovo svih uzrasta. Stavljanjem zvečke u kutiju dobija se novi muzički instrument; kutija otvorena sa obe strane postaje tunel kroz koji se mogu gledati, roditelj sa jedne strane, a dete sa druge; usmeravanjem na predmete po kući kutija postaje najmoderniji durbin. Igra postaje još zanimljivija kada odrasla osoba imenuje predmete koje dete gleda i daje detaljna objašnjenja. Sa razvojem deca postaju zrelija, zahtevnija i potrebno je igračke prilagodite uzrastu u kojem se nalaze npr. otvaranjem „prozora“ na kutiji dete će ubacivati igračke, vaditi, tražiti, otvarati i zatvarati.

Šerpe, kutlače i lonci

„Igračke“ koje su majke odavnina nudile svojoj deci su šerpe i varjače. Spremanje ručka i lupanje po posudju pruža deci iskustvo i nov doživaljaj pri otkrivanju različitih materijala, upotrebnih funkcija i načina igranja. Upotrebu ovog radnog materijala nije potrebno posebno objašnjavati deci jer ih sama veoma brzo otkriju.

Štipaljke

Zakačene jedna na drugu štipaljke čine voz, frulu u koju će dete svirati ili teg koji će podizati. Povezane mogu predstavljati neku životinju npr. psa. Većinu dece će zainteresovati štipaljka koji mu je zakačena na majcu i poželeće da je svuče i samo zakači. Ubacivanjem štipaljki u lavor stvara se neopevana muzika. Takodje, ozbiljnu rabotu prikupljanja i istresanja ovog materijala preporučujemo svoj deci.

Lavor

U praznom i suvom lavoru dete može da sedi i da se igra sa omiljenim igračkama ili da se „voza“ po tepihu uz neku od pesmica o moru npr. Branko Kockica „Talasima bura“. Lavorom se mogu igrati „skrivalice“ tako što se stavi igračka ispod njega i traži od deteta da je pronadje. Takodje, okretanjem lavora na suprotnu stranu dobijaju se bubnjevi i zabavna muzika.

Deca u prvoj godini žele da se upoznaju sa predmetima oko sebe, da ih istraže i shvate kako funkcionišu. Proučavanje predmeta koji su mu dostupni dete otkriva svet i svoju  ulogu u njemu. Pružanjem što većeg broja predmeta za svakodnevnu upotrebu deci se otvara put ka  svetu odraslih.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s