Zimska grafomotorička idila

Predškolski period, prema poznatom sportskom pedagogu Janku Leskošeku, obuhvata uzrast od 3. do 7. godine. Ovaj razvojni okvir predstavlja period intenzivnog razvoja u verbalnom, motoričkom, manuelnom, emotivnom smeru, gde dete burno prelazi iz jedne faze u drugu. Najznačajnija aktivnost u ovom uzrastu, istovremeno i najvažniji podsticaj razvoja kod deteta jeste, i dalje, igra. Kroz igru će se razvijati, uspostavljati odredjena ponašanja, učiti najrazličitije pojmove i sticati brojna iskustva.
Period pripreme za školu mnoge asocira na učenje pisanja i čitanja, što je samo jedan od aspekata pripreme za novo radno okruženje i u pedagoškom smislu podrazumeva razvoj grafomotorike prilagodjen razvojnim mogućnostima deteta. Fina motorika ili grafomotorika vežba se kroz igru, od najranijeg uzrasta (kroz igre provlačenja pertli kroz sitne otvore, nizanje dugmića, modelovanje od gline, bojenje, igranje sa kockama), dok je u predškolskom periodu usmerena na diferencijaciju sitnih pokreta uz kontrolisanu koordinaciju izmedju prstiju i oka. Grafomotorika je od suštinskog značaja za uspešno, brzo i lako uspostavljanje veštine pisanja, pa je sa vežbanjem poželjno početi što ranije.
Predložite deci ovakav radni materijal kao da mu predstavljate najnoviju i najzanimljiviju igru na svetu i uživajte u efektima svog i njegovog rada.
grafomotorika zima 5
grafomotorika zima 3
grafomotorika zima 2
grafomotorika zima 4
grafomotorika zima 1
grafomotorika 6

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s