Da li najmladji mogu da programiraju?

programiranje
Nova generacija dece traži i nove igračke koje će podsticati njihove intelektualne funkcije. Primo je igračka robot koja je napravljena sa ciljem učenja osnovne logike programiranja i namenjena je deci već od treće godine. Cilj igre je pokretanje robota stvaranjem odredjenih algoritama upotrebom boja i oblika, što ne zahteva znanje čitanja i pisanja.
Kompanija Kickstarter proizvodjač interaktivne igračke Primo, sa Filippo Yacobsom na čelu, polazi od ideje da deca treba da budu stvaraoci, a ne samo korisnici savremenog digitalnog doba i da je programiranje alat koji utiče na razvoj  kroz vežbanje logike, rešavanja problema i mišljenja uopšte. Usvojene veštine u doba elektronike uticaće povoljno na brže prihvatanje promena, lakše snalaženje u nepoznatim situacijama i  sveukupni intelektualni rast.
hhttp://primo.io/home 
Pored Prima pojavljuje se i TinkerBots igračke koje su spoj malih robota i dečjih kockica. Ideja  Matijasa Burgera bila je da napravi igračku jednostavnu za spajanje kao lego, a u isto vreme podsticajnu za razvoj dece. Delovi se mogu uklopiti, savitljivi su, a povezani prave igračku koja se može kretati i pamtiti radnje. Akcija deteta pokreće reakciju igračke što je čini posebno podsticajnom i zanimljivom za igru.
http://tinkerbots.net/
Jedan od čelnih ljudi iz Gugla, Vikad Gupta, osnovao je svoju kompaniju Play-i i napravio robotiće Dash i Dot koji su programiranje za najmladje napravili smislenim i zanimljivim. Oni razgovaraju medjusobno preko Bluetooth-a, mogu da pevaju, vrte se, pričaju priče, a dete preko Ipad-a sa kojim su povezani upisuje komande kako bi kontrolisalo njihove postupke.
https://www.makewonder.com/
U korak sa vremenom danas znači da deca uče osnove programiranja od malih nogu, prate najnovije promene u programerskom svetu i stvore nešto novo. S obzirom da je informatički svet postao deo svakodnevice svih nas, a u poslednje vreme i najmladjih, odgovornost je na odraslima da iskoristiti prednosti savremenog sveta i usmere ih na pravilno prihvatanje inovacija i kvalitetno korišćenje.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s