Igre za putovanja III deo (igre pamćenja i razmišljanja)

Spojiti u igri lepo sa korisnim u toku dugog putovanja nije nešto što nastaje samo od sebe. Dobro pripremljeni roditelji lakše će zabaviti decu tokom puta od onih koji misle da će deca biti mirna jer ih na kraju puta očekuje more/planina. Priprema roditelja može da uključi neki od ovih igara:

Definiši

Jedan učesnik izabere reč, a ostali treba da je objasne tako da svima bude razumljiva definicija. Na ovaj način mladja deca uče nove pojmove, a roditelji se uče da deci objasne tako da im bude prilagodjeno i razumljivo (kada pokušate da objasnite najjednostavniji pojam trogodišnjaku biće Vam jasno).

Mi putujemo

Roditelj (koji ne vozi) podeli reči, svakom detetu po jedna. Reči su takve da su bliske po značenju ili sadržaju (npr: vagon, dim, šine, prozor, itd.). Onda izmišlja priču tako da uvek pomene neku od „podeljenih reči“. Tom prilikom dete koje je dobilo tu reč učini odredjeni, unapred dogovoreni pokret, pravi zvučni signal/efekat, pantomimom oponaša izgled i funkciju te stvari i slično.

Kad bih bio…

Jedan roditelj započinje rečenicu, a ostali redom dovršavaju i kažu zašto: Kad bih bio/la (npr. boja, životinja, fabrika, cvet, igračka, lik iz bajke, lik iz crtaća, vila, vladar…) ja bih bio/la… zato što… Kroz ovakve igre najbolje se vidi kako dete razmišlja, gde ide njegova/njena mašta, kakav je dečji svet.

Ko sam ja?

Igra se tako što se pogadja zamišljena ličnost. Preporuka je da deci ličnosti budu poznate bez obzira da li su javne ili poznanici. Osoba koja zamišlja može da odgovori samo sa  „da“ ili „ne“.

Meda je došao u prodavnicu i kupio…

Ovom rečenicom se započinje igra i navodi jedan predmet. Sledeći igrač treba da ponovi prvi predmet i doda jedan nov i tako redom. Što je više predmeta, igra postaje komplikovanija.

Kupovina

Još jedna igra u prodavnici u kojoj prvi igrač navede naziv jednog proizvoda na slovo „A“, (npr. ananas) sledeći na slovo „B“ (bombone) i tako do kraja azbuke. Igra prilagodjena za starije može da se igra po istom principu kao i „Meda je došao u prodavnicu i kupio…“ sa ponavljanjem prethodnog pojma.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s