Igre za putovanja II deo (igre rečima)

Deca sa bujnom maštom veoma rado će prihvatiti igre sa elementima nestvarnog. Za roditelje ovo je prilika da udju u dečji svet i postanu deo njega. Predlažemo nekoliko igara za pričanje priča.

Zajednička priča

„Jednom davno u jednoj dalekoj zemlji…“ može da bude dobar početak priče koju zajednički pričaju svi članovi porodice. Može da postoji redosled kojim učesnici nastavljaju priču, ali je moguće pustiti da priča teče spontano i da svako dodaje nešto svoje u bilo kom trenutku.

I ja sam bio tamo…

Dobrovoljac započinje izmišljenu priču do momenta kada neko od učesnika želi da preuzme ulogu naratora sa rečima „I ja sam bio tako…“ i unese svoje vidjenje zajedničkoj izmišljenog dogadjaja.

Na sreću, na nesreću

Roditelj počinje priču sa rečenicom „Izašao sam iz stana i okliznuo se na koru od banane, ali na sreću npr. nisam se isprljala“, sledeći učesnik nastavlja npr. „ali na nesreću bilo je mnogo drugara koji su videli moj pad.“ Igra nema kraja ukoliko pustite maštu u nebesa.

Pričanje priče

Na osnovu sličica od dece se traži da sastave što zanimljiviju priču. U varijaciji ove igre mogu da se smisle tri najlepše reči ili da se izvuku tri predmeta iz čarobne kutije, a zatim učesnik treba da priča priču u kojoj mora da upotrebi sve tri reči ili sva tri izvučena predmeta.

Drugačiji kraj

Igra koja zahteva angažovanje jednog roditelja, dece i mnogo mašte. Roditelji mogu poznate bajke da ispričaju i da se pred sam kraj zaustave i postaknu dete da izmisli drugačiji, neobičniji završetak. Nakon ispričane priče mogu da razgovaraju sa decom šta bi se dogodilo da se bajka završila na drugačiji način, koliko neobičnih završetaka može da postoji i koji je najbolji.

Nespojiva priča

Svaki učesnik na papiru napiše rečenicu na unapred zadatu temu i presavije papir. Naredni učesnik napiše drugu rečenicu i tako u krug (ili više krugova). Kada se papir razmota i pročita naglas dobijate komičnu nespojivu priču.

Kaladont

je tradicionalna igra u kojoj prvi učesnik smisli jednu reč npr.kutija, a sledeći je treba da smisli reč koja počinje poslednjim slogom zadate reči, jabuka. Igra se nastavlja dok igrači ne dodju do sloga sa kojim nije moguće početi reč.

Igre sa rečima su oduvek privlačile decu svih uzrasta. Uz snalažljivost roditelja svaka od ovih igara može se igrati i sa decom koja ne znaju da pišu i sa malima koji su tek propričali (njihov doprinos je neizmeran, a zabava bezgranična).

 

Advertisements

One thought on “Igre za putovanja II deo (igre rečima)

  1. Reblogged this on Izazovi roditeljstva and commented:

    Vreme godišnjih odmora je u punom jeku, pa tako i izazovi roditelja da zabave decu tokom putovanja. Kao moguća rešenja nudimo igre za putovanja (predstavljenja u četiri posta) koja su mom suprugu i meni bila spasonosno rešenje u dugim časovima vožnje. Da vreme u prevoznom sredstvu prodje što prijatnije želimo Vam srećan put!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s