Igre za putovanja I deo (igre pogadjanja)

Obavezna oprema za putovanje sa decom, bez sumnje su igračke i igre. Desetočasovna vožnja koja je sama po sebi iscrpljujuća, sa unapred pripremljenim materijalima i igrama može da bude manje stresna. Dajemo nekoliko predloga da brže prodje vreme u putu sa decom uz igre pogadjanja.

Pogadjanje boje ili marke automobila

Jedan od putnika, najbolje roditelj, započinje igru tako što kaže boju automobila koji će im doći u susret, naravno pre nego što ga vide. Igru nastavlja sledeći igrač i tako u krug dokle god postoji interesovanje. Za svaki pogodak dodjeljuje se jedan poen i na kraju se može proglasiti pobednik. Po istom principu se pogadja i marka automobila, a za stariju decu je moguće ukrstiti boju i marku automobila i igru učiniti zanimljivijom.

Prebroj

Igra namenjena mladjoj deci, a može se primeniti na sve uzraste. Sastoji se u tome da se zada odredjen tip automobila, a dete treba da prebroji koliko je takvih automobila videlo u 10 minuta.

Ko će prvi videti…

… neki od pojmova npr. žuti kamion, tablice sa oznakom Bg, motor, more… (iskoristiti pred kraj putovanja).

Zabava sa mapom

Nekada je mapa služila za snalaženje na putu, a danas može da posluži kao sredstvo za igru. Roditelji mogu da nabave mapu i daju je detetu kako bi mu objašnjavali gde se nalaze, pored kojih mesta, planina, reka prolaze, a malo starijima je moguće zadavati matematičke zadatke kojima se proračunava npr. koliko je potrebno vremena da bi se stiglo do mora od odredjenog grada. Mladji mogu da ucrtaju flomasterom put kojim se prolazi na mapi.

Gledam u…

Jedan učesnik pronadje predmet koji može da vidi i traži da ostali pogode o čemu je reč. Preporučljivo je da predmet bude unutar kola. Na pitanja ostalih učesnika može da odgovora samo sa „da“ ili „ne“.

Igre i gimnastiku mozga spojite u jedno kako bi vreme do odredišta brže i lepše prošlo.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s