Stvaranje Mapa uma

Mape uma predstavljaju način da se puno informacija stavi na jedan list papira, jasno definišu ključni pojmovi, odvajajući bitno od nebitnog, što nam omogućava da ne lutamo i ne gubimo vreme na nebitne detalje.

Počinje se od centralnog pojma, osnovnog pojma. Potom, na taj pojam nadovezujemo pojmove koji su s njim u vezi. Pojmovi se granaju od centralnog ka perifernim, čineći mapu celovitom. Ukoliko je moguće, trebalo bi centralni pojam predstaviti u vidu crteža kako bi olakšali našem mozgu jer se slike lakše pamte nego slova, reči ili rečenice.

Centralni crtež bi trebao da sadrži minimum tri boje kako bi umu stvorili iluziju trodimenzionalnosti. Svaki novi vid razgranjavanja predstavljamo jednom od boja iz centra, tako da je poželjno da postoji što više boja i crteža jer mozak na njih izuzetno pozitivno deluje i lakše priziva asocijacije.

Zarad lakšeg pamćenja, najefikasnije je da svaka grana ima svoju boju i da svakoj grani pridodamo simbol ili ključnu reč (najbolje i jedno i drugo – jer na taj način simbol i ključna reč ostaju trajno povezani). U crtanju grana kao i u pisanju reči preporučuje se maštovitost, dakle, što više stilova i načina za crtanje.

Preporuka je da centralni pojam bude najnaglašeniji, pojmovi i grane koje su blizu centra označene jačim bojama i intenzitetom, a sve udaljenije, slabijim bojama i jačine. Na taj način, samom formom crtanja, označavamo šta je najvažnije, a šta manje važno.

Uopšeni savet za svaki od elemenata je da sve bude lako za pamćenje, zabavno i zanimljivo.

new-mind-map-simple-and-easy

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s