Mape uma

Tvorac “Mapa uma” je britanski naučnik Toni Buzan. Diplomirao je psihologiju 1964. godine na univerzitetu British Columbia, od kada se bavi delatnostima iz oblasti psihologije, razvoja naših umnih i kreativnih sposobnosti. Radeći sa decom koja su imala problema u razvoju, dosetio se da im pomogne upravo stvarajući mape uma.

Šta su mape uma?

Mape uma su set intelektualnih “alatki” uz pomoć kojih se mnogo informacija može staviti na samo jedan list papira. Toni Buzan kaže da su Mape uma grafički prikaz  jasnog i kreativnog načina razmišljanja kojem su osnovne karakteristike:

  • Predmet pažnje je kristalizovan u centralnoj slici.
  • Glavne teme predmeta se granaju iz centralne slike.
  • Grane sadrže ključni lik ili reč. Ključne reči imaju ulogu da stvore asocijaciju na određeni sadržaj izuzimajući nevažne detalje.
  • Grane su povezane u strukturu.

Mapa uma, u suštini, sadrži asocijacije misli koje proističu ili se vezuju za centralnu tačku. Iz centralne slike se granaju ostale teme, koje mogu da se boje, kako bi se stvorila iluzija trodimenzionalnosti koja deluje uverljivo našem umu. Slike, crteži i boje treba da budu što interesantnije, lepše i zasnovane na ličnom iskustvu, kako bi se razvijala kreativnost, pamćenje i zadržavanje naučenog.
Svaka grana se crta jednom istom bojom, a reči, crteži i oznake koje se odnose na tu granu se pišu ili crtaju iznad te grane. One mogu da budu bilo koje boje, a preporučuju se varijacije boja, veličine slova, linija i slika.

Primer Mape uma:

mape-uma1

Specifičnost učenja uz pomoć Mapa uma je u tome što se u isto vreme koriste obe moždane hemisfere. Leva ili logička hemisfera, koja se bavi analizom, brojevima, linearnošću, rečima, logikom i listama i desna ili kreativna hemisfera, koja je zadužena za sintezu, prostorno poimanje, ritam, imaginaciju i dnevno sanjarenje.Mape uma objedinjuju  sve  ove  funkcije i zato pamćenje postaje celovito.

Mentalne mape bi se mogle nazvati primenljivo  “sredstvo” koje nam omogućava da dobijemo celovitiju sliku o obradjenoj temi u procesu učenja.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s