Kako izabrati igračke za najmladje?

U prvim godinama po rodjenju deca uče najviše, pa je stoga neophodno upoznati ih sa čarima ovog sveta i obezbediti im materijale za istraživanje. S obzirom da majka, pa i otac provode najviše vremena sa detetom, oni postaju prva detetova igračka, ali i vodič kroz svet.

Prvo učenje najmladjih odvija se preko čula. Tako vidimo bebe kako prva istraživanja sprovode lupanjem, bacanjem predmeta, stavljanjem u usta, kidanjem. Eksperimentisanje se ponavlja u beskraj, a najmladji izgledaju kao da uživaju u tome. Ovu istraživačku fazu dobro je podstaći igračkama koje pokreću što veći broj čula, omogućavaju otkrivanje, istraživanje, spoznanje sveta oko nas i uloge najmladjih u tom procesu.

Razvoj krupne, a kasnije fine motorike, koordinacije oka i ruke, preciznosti, strpljenja, razumevanja uzročno-posledičnih veza dovode do razvojnih promena kod dece. Iskoristiti pozitivno ovu otkrivačku fazu i dozvoliti detetu dovoljno, a ne previše, igračaka za učenje je veština. Pored toga, neophodno je izabrati podsticajne, kvalitetne i neškodljive igračke, ne zatrpati dete, a istovremeno ga motivisati na otkrivanje.

Fotor051390731

Koristan savet: kada birate igračke za svoje dete ili za poklon drugome, uzmite u obzir gore navedeno, ali i interesovanja deteta. Ukoliko uklopite sve faktore, dobićete savršenu igračku.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s