Deca u poplavljenim područjima i prevladavanje stresa

Vanredne okolnosti i snalaženje u borbi za preživljavanje stresni su trenuci za odrasle, ali i za decu. Poslednjih nekoliko dana deca iz poplavljenih područja suočena su sa velikom količinom informacija i različitim emocijama. Zadatak je roditelja i drugih odraslih da pruže adekvatnu pomoć kako bi se ova deca što pre izborila sa novonastalim promenama u njihovim životima.

Na koji način to uraditi?

Pružiti im adekvatne informacije

Mladjoj deci potrebno je objasniti šta se zapravo dogodilo i to rečnikom prilagodjenim i razumljivim njihovom uzrastu. Starije, koji su učili o prirodnim katastrofama, dovoljno je podsetiti na naučene lekcije. Važno je naglasiti da se takve promene dogadjaju izuzetno retko i još važnije da ljudi znaju da se pravilno snadju kada vanredne okolnosti nastupe. Ukoliko deca nisu spremna, razgovor o aktuelnim dešavanjima bolje je odgoditi na neko vreme.

Dozvoliti ispoljavanje emocija

Deci je, kao i odraslima, potreban „ventil“ kako bi se rešili nagomilanih emocija izazvanih stresnim dogadjajem. Najčešće reakcije kod dece se ispoljavaju u vidu: preterane plačljivost, prevelike vezanost za odrasle, strašnih snova… Na ovaj način deca se bore sa stresnim situacijama i pokušavaju da ih prevaziću na sebi svojstven način. Uloga roditelja je da ove oblike ponašanja prepoznaju i podrže uz prihvatanje i razumevanje.

Potražite stručnu pomoć

Ukoliko prodje više nedelja i „borba“ sa stresom ne jenjava (košmari ne prestaju, dete gubi apetit, odbija da se vrati u školu čak i kada nema opasnosti, povlači se u sebe i nekomunicira i slično) potrebno je obratiti se stručnim licima za pomoć.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s