Tradicionalne naspram savremenih igračaka

Postavila sam sebi dva pitanja:
da li je bilo loše što su se deca igrala sa kasom, plastičnim čekićem i doktorskim priborom i
da li je loše što im sada igračke pričaju priče i daju uputstva?

U oba slučaja dete je samo sa igračkom, mašta i razvija se, tako da ne vidim loš uticaj. Medjutim, slažem se da igračke iz oba vremena nose svoje loše i dobre strane, ali i da je najveća odgovornost na roditeljima da izaberu najbolje i da ih iskoristi na najbolji način.

Veliki je izazov za savremenog roditelja da u moru reklama i izloga sa bezbroj igračaka pronadju najbolju za svoje dete. Put kojim treba da se vode je usmeren na uzrast deteta, njegova interesovanja i, po meni najznačajnije, da igračka ima razvojni značaj bez obzira koje godine je nastala. Moj skroman predlog je da detetu treba ponuditi čigru, a i plišanu igračku koja govori. Najveća verovatnoća je da će dete u jednom periodu poželeti da se igra sa jednom igračkom, a u narednom sa drugom. Tako će zadovoljiti svoju prirodnu potrebu za otkrivanjem, vežbati različite veštine i sazrevati.

Igračke imaju snažan uticaj i razvojni značaj u dugačkom periodu detinjstva. Stoga mu je potrebno nuditi one koje za njega predstavljaju izazov, ne zatrpavati ga i usmeravati pri izboru (što nije ni malo lak zadatak), jer dete kroz igru na najspontaniji način uči, uživa u otkrivanju i razvija se.

tradicionalne vs savremene igračke

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s