Pametne igre za pametnu decu

Igre su najčešće doživljavane kao dečja razbibriga i gubljenje vremena do polaska u školu. Istina je, medjutim, da dete raste kroz igru, razvija nove sposobnosti, stvara iskustva, unapredjuje svoje zapažanje, memoriju, maštu i razvija svoje misli. U igri dete spontano vežba i razvija svoje kognitivne, emotivne, motorne, socijalne, komunikacione i jezičke sposobnosti.
Postoje brojne definicije igre, medjutim sve se slažu u činjenici da je igra slobodna, spontana aktivnost koja se dogadja bez ikakve spoljašnje prinude. Igra je sastavni deo dečjeg života i kao takva predstavlja najprirodniju aktivnost deteta. Ona je, takodje, i važan momenat učenja, i to momenat u kojem dete najviše može učiti jer je motivisano samom aktivnošću.
Poznajući ove činjenice roditeljima se otvara put da dete podstiču da se što više igra. Pametne igre kao što su: šah, sudoku, slagalice, lavirint, memorije, tangram, igre strategije i različite društvene igre, moguće je ponuditi detetu u najranijim godinama. Interesovanje biće najbolji pokazatelj da li je dete spremno za datu igru ili ne.
Dajemo nekoliko predloga pametnih igara za pametnu decu:
Iks-oks na malo drugačiji način

IMG_1259

Slaganje čačkalica na vrh flaše – igra takmičarskog tipa u kojoj se vežba preciznost, strpljenje, upornost, fina motorika, inteligencija.

IMG_1344

Sudoku za najmladje
sudoku

Igranje sa detetom je najbolja investicija za njegovu budućnost.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s