Napravite sami edukativne igračke za predškolce

Veće zadovoljstvo od kupljene igračke za decu predstavlja igračka koju mogu sami da naprave. Još veće uživanje jeste da u pravljenju učestvuju i roditelji.

Najlakši način da se dete zainteresuje jeste da igračka bude zanimljiva, lepih boja i da ima više funkcija. U predškolskom uzrastu u igranje je potrebno uključiti i elemente učenja: osnove pisanja (grafomotorika), matematičke pojmove, upoznavanje sa svetom oko nas, muzikom, umetnošću. Stoga, igračke koje predlažemo treba da podstaknu decu da istražuju, uče i povežu novostečeno znanje sa iskustvom koje imaju.

Nekoliko primera igračaka koje deca od 4 do 7 godina koriste na našim radionicama.
IMG_1116
U kartonsku kutiju naspite pirinač i pozovite dete da napiše svoje ime prstom. Na taj način će vežbati pisanje i dobro se zabaviti.
IMG_1109
Uz malo mašte možete da podstaknete dete da zavoli brojeve. U kesu naspite deterdžent, boju za kolače i pri vrhu je zalepite lepkom. Dobro zatvorena kesa će biti fantastična tabla za pisanje prstima.
IMG_1166
Deca obožavaju da igraju društvene igre, ali i da ih prave. Na kartonskom papiru napravite polja i dajte detetu da ispečatira na jednoj polovini jednu sliku (mi smo stavili pečate patke), a na drugoj drugu (gice su na drugoj strani). Bacajte kockice i hranite svog ljubimca stavljajući npr. pasulj na svako polje. Pobednik je onaj koji prvi nahrani svog ljubimca tj. popuni sva polja na svojoj strani table.
IMG_1157
Igra za razvoj koordinacije, koncentracije, pažnje, strpljenja, razvoj zdravog takmičarskog duha. Za nju su vam potrebni jedan kliker i kutija na kojoj izrežete prolaze za kliker. Brojevi iznad prolaza označavaju broj bodova, pa je možete koristiti u takmičarske svrhe. Najveći prolaz donosi najmanje bodova, dok najmanji prolaz donosi najviše bodova. Klikerajte se i u stanu.
IMG_1049
3D lavirint ima značaj pri razvoju koordinacije, pažnje i razmišljanja. Deca moraju istovremeno da kontrolišu kliker (da da ne predje preko slamčica) i da znaju kojim putem da ga usmere.

Naši predškolci uče zabavljajući se.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s