Dodatne aktivnosti za predškolce

Nekada su deca u periodu pre škole živela „slobodno detinjstvo“, dok danas imaju svoje, ne  malobrojne, obaveze. Zbog čega? S jedne strane su roditelji koji veruju da u vrtićima njihova deca ne dobijaju dovoljnu količinu znanja koja će im biti dobra odskočna daska za upis u osnovnu školu, dok su sa druge strane oni koji žele da im se deca što ranije naviknu na obaveze i da nemaju slobodnog vremena da „zalutaju“. Koje god mišljenje da stoji iza odluke, većina roditelja svoju decu šalje na dodatne aktivnosti.

O kojim aktivnostima je reč?

Različiti sportovi (plivanje, karate, tenis…) – Najčešće razmišljanje roditelja jeste da dete treba da ima odredjenu fizičku aktivnost, da se kreće, angažuje mišiće i uči da funkcioniše u timu. Pored toga, po završenom treningu deca su obično spremna za dobar san.

Strani jezici – su postali potreba modernog vremena, pa ne čudi činjenica što deca koja još ne progovore ide na časove stranog jezika.

Edukativne radionice – namenjene učenju sadržaja koji bi trebalo da se odradi u vrtiću. Takve radionice razvojnog tipa usmerene su na sam proces mišljenja, koncentracije, pažnje, grafomotorike i pripremi za školu u najširem smislu.

Kreativne radionice – popunjavaju vreme vikendom kada roditelji treba da završe svoje obaveze, a deca da uživaju u stvaralaštvu i druženju.

Molim drage roditelje da me podsete ukoliko sam izostavila neki tip organizovanih aktivnosti koje su namenjene našim najmladjima, pa da zajedno dopunimo spisak. Unapred hvala!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s