Razviti na vreme radne navike

Radne navike nastaju formiranjem detetovog pravilnog odnosa prema radu i njegovim postepenim uvođenjem u rad. Navika da planski i sistematski uči mora da se nauči.

Za formiranje i održavanje radnih navika postoje i neki objektivni uslovi koje bi bilo dobro da obezbedi svaka porodica:

Uslovi u kojima učenik uči

Čist vazduh pomaže boljem radu mozga. Zato je najbolje učiti u provetrenoj, dobro osvetljenoj prostoriji u kojoj će temperatura biti izmedju 18 i 22 stepena.

Učenje na istom mestu (za stolom prilagodjenim učeniku) i u približno isto vreme. Važno je da je mesto za rad uredno i da ga dete samo održava. To ne mora biti posebna soba, već deo zajedničke prostorije u kome se nalazi radni sto, knjige i pribor učenika. Takav kutak motiviše na rad i izvršavanje obaveza.

Preporučljivo je organizovati zonu bez ometanja. Isključiti televizor, računar, telefone i sve ono što bi detetu moglo odvlačiti pažnju od zadataka.

Planiranje učenja

Za dobro učenje potreban je dobar plan. Prilikom izrade Plana važno je aktivnosti sagledati što preciznije. U plan unesite nazive radnih i neradnih dana (kao u rasporedu časova), a uspravno satnicu (od 7:00 do 8:00…). Započnite pravljenje Plana tako što ćete uneti vreme provedeno u školi, vreme za spavanje, obroke i higijenske navike. Zatim odredite vreme za učenje i uzmite u obzir da je najbolje vreme za učenje izmedju 8 i 11 časova (ukoliko je nastava posle podne) i izmedju 15 i 18 časova (pre podne). Kada unesete vreme za učenje ostaje vreme koje dete može da iskoristi po slobodnom izboru (igra,hobi, rekreacija, računar, TV…)  i za pomoć u kućnim poslovima. Plan učenja treba da pravi, u početku, uz pomoć roditelja (a kasnije samostalno), jer kad samo dete učestvuje u pravljenju Plana lakše ga se pridržava. Ukrašavanje i stavljanje Plana na vidno mesto podsetiće dete šta treba da radi i kada, što sve utiče na stvaranje radnih navika.

„Jedna od najboljih i najčistijih radosti je odmor posle rada,“ kaže Imanuel Kant. Zašto ne bismo naučili dete da doživljaja radost kao svakodnevnu naviku.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s