Igre i igračke za bebe

U periodu kada beba sve više vremena u toku dana ostaje budna roditelji, najčešće majke, treba da osmisle aktivnosti za igru, zabavu i učenje. Mladim roditeljima se čini da je teško osmisliti vreme sa bebama, a da to nije pevanje, igranje zvečkom i gumenim igračkama, tapšanje i slično. Često zaboravljamo da su za bebe najzanimljivije jednostavne aktivnosti.

Predlažem nekoliko kreativnih ideja za igru i učenje za bebe.

Napravite kutiju sa blagom
U plastičnu kutiju stavite novine, selotejp, plastičnu flašu napunjenu vodom (i dobro zavrnutu) i neke druge predmete koje imate u kući, a koji su bezbedne za bebu. Kutiju sa blagom stavite na pod u blizini bebe i pitajte je šta je to, da li želi da vidi šta ima unutra, čemu to služi… Posmatrajte svoje dete kako istražuje i pronalazi različite načine da upotrebni predmete koji ste mu stavili.

Svirajte
Dajte bebi udaraljke, gitaru, dečji klavir, frulu i objasnite mu kako se koristi. Instrumente možete napraviti i sami uz pomoć malo mašte. Npr.
ankle-bells-1

Knjiga sa teksturama
Za podsticanje razvoja čula dodira možete koristiti različite materijale koje ćete ponuditi bebi da istražuje. Sa istim ciljem napravljene su knjige gde su delovi stranica obloženi različitim materijalima koji imitiraju npr. životinjsko krzno, perje, krljušt…

Plastična flaša
Reciklirajte plastičnu flašu sa širim otvorom tako što ćete je dati bebi da u nju stavlja slamčice jednu po jednu. Igra će imati višestruko pozitivno dejstvo na bebin razvoj: vežbaće finu motoriku, strpljenje, preciznost, učiće boje, različite strukture. Flašu posle možete napuniti vodom, deterdžentom i dodati malo šljokica. Efekat pri mućkanju i valjanju svaki put bude drugačiji i uvek zanimljiv.

Nezamenljive igračke
Kocke, lopte, obruči, čaše svih veličina, zatim ogledalo, baloni, knjige, slagalice, bockalice, lutkice za prste. Jedino o čemu je potrebno voditi računa da budu proizvedeni od materijala koji su netoksični i sigurni za bebu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s