Vreme potpuno posvećeno detetu

vreme posveceno detetu

Pažnja usmerena isključivo ka detetu produbljuje vezu sa roditeljima i istovremeno vodi ka njegovom dobrom ponašanju. Zato je preporuka da roditelj svakodnevno obezbedi vreme koje će u potpunosti posvetiti svom detetu. To vreme treba da bude ispunjeno aktivnostima koje dete želi. Ono bira i organizuje igru, vodi razgovor ili govori roditelju ono što želi. Uloga roditelja je da prati dete i aktivno učestvuje u svemu, ali bez namere da preuzme vodjstvo i nametne nešto svoje. Deca kojoj se posvećuje nepodeljena pažnja imaju osećanje da ga roditelj razume i voli onakvog kakvo je ono zaista.

Vreme potpuno usmereno na dete:

  • ohrabruje emocionalni razvoj deteta jer mu daje bezbednu mogućnost da se otvori i da sa roditeljem gradi odnos poverenja, pažnje i podrške.
  • unapredjuje odnos izmedju roditelja i deteta, otkriva zajednička interesovanja, razvija empatiju i razumevanje za detetov unutrašnji svet, jača osećanje ljubavi.
  • pozitivno utiče i na ponašanje deteta. Izlivi besa, cmizdrenje i tuča često su pozivi za pažnjom. Dete koje je ima dovoljno, razvija prihvatljive obrasce ponašanja.
  • daje detetu osećanje da u tom trenutku ne postoji niko drugi sa kim bi roditelj više želeo da budete, što mu jača samopouzdanje, osećanje vrednosti, prihvaćenosti i ljubavi.

Roditelj može da se u potpunosti posveti detetu tako što će:

  • Odvojiti svakodnevno vreme za dete – Predvidljivost i pouzdanost ovog vremena detetu više znače nego sama dužina vremena  koje mu roditelj posvećuje. Svakodnevna zajednička igra od tridesetak minuta bolja je od pokušaja da se nadoknadi hroničan nedostatak pažnje.
  • Fokusirati se potpunosti – Isključiti televizor, telefone, ne mislite na radne obaveze…i usmeriti se u potpunosti na dete.
  • Pustiti dete da vodi, ali ostati uključen – Roditelj treba da sluša, prati i postane pravi partner u igri detetu. Kada devojčica pripremi čaj za svoje lutke,roditelj može da pita zainteresovano: ” Jesam li ja jedan od gostiju ili sam tvoj pomoćnik?” i uključi se u ulogu koja mu je dodeljena.

U igri sa decom je najbolje da se roditelji uzdrže od očekivanja o tome šta bi dete trebalo da radi ili priča i da se vrate u dietinjstvo i uključe u svet mašte.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s