Rivalstvo izmedju braće i sestara

U porodici sa više dece, rivalstvo između braće i sestara svakodnevna je pojava. Rivalstvo ume da bude veoma frustrirajuće, kako za roditelje, tako i za decu. Deca se svadjaju i ljute jedno na drugo, dok roditelji iscrpljuju strpljenje pokušavajući da zadrže svakodnevne prepirke na minimalnom nivou.

Kako sprečiti rivalstvo izmedju braće i sestara?

Svako dete, prirodno, želi da bude centar sveta za svoje roditelje i težnja da se postigne taj cilj po bilo koju cenu ponekad može dovesti do jako neprijatnih situacija. Na sreću, roditelji mogu da preduzmu odredjene korake kojima bi stali na put rivalstvu.

Provedite vreme nasamo sa svakim detetom

Svako dete ima svoje talente, temperament i interesovanja. Dete je ličnost za sebe, pa mu je potrebno prilaziti kako individui i posvetiti mu posebnu pažnju. Bilo da roditelji kupaju dete, vode ga u park, bioskop, na vožnju biciklom ili mu čitaju, potrebno je da se svesno potrude da svakog dana provedu neko vreme sa svakim detetom posebno. Posedovanje kompletne pažnje roditelja tokom dana će umanjiti mogućnost da se deca bore za nju.

Postavite kućna pravila

Uspostavljanje osnovnih pravila u kući koja moraju svi da poštuju, može biti od velike pomoći. Ona mogu podrazumevati da u kući nije dozvoljeno udaranje, vikanje, guranje i ostala ograničenja koja obezbedjuju sigurnost deci. Roditelji treba da odrede posledice prikladne svakom uzrastu za kršenje ovih pravila.

Uključivanje dece u postavljanje pravila može imati podsticajan efekat na njihovo ponašanje. Predlog za roditelje je da zajedno sa decom na papiru napišu ili nacrtaju pravila koja se poštuju u kući, zalepe na vidno mesto, kako bi sve ukućane podsećalo da postoje pravila i posledice za njihovo ne poštovanje.

Pravila treba uvek da budu ista i da važe za sve. Ukoliko se deca svađaju oko igračaka, roditelji mogu da iskoriste sledeći trik: da podele igračke u tri kutije. Svakom detetu će pripasti jedna, dok će treća biti zajednička. Deca mogu da se igraju samo sa igračkama iz svoje ili zajedničke kutije. Velika je verovatnoća da će deca ubrzo napuniti zajedničku kutiju igračkama i uživati u igri.

Naučite decu kako da sama izmedju sebe reše problem

Veoma je važno deci pokazati kako na miran način rešiti sukob. Poenta učenja je da braća i sestre jedno na drugo gledaju kao na saigrača, a ne suparnika. Roditelji treba da daju svakom detetu priliku da izrazi svoje želje i pomognu im da pronadju moguće rešenje. Jednom kada deca usvoje model rešavanja problema, roditelji će moći manje da intervenišu i prebace više odgovornosti na decu.

Igrajte kooperativne igre

Zajedničke aktivnosti, hobiji i projekti mogu da podstaknu kooperativnost medju decom, čak i oni koji nisu bliski po godinama. Mogućnosti su razne – od igranja karata ili društvenih igara, izrade slika, malih naučnih projekata ili slaganja slagalica, rekreativni sportova, izmišljanja pesama ili osmišljavanje predstava za beke i deke… Svako dete može da pridonese na svoj način zajedničkom radu npr. mladje dete može da ukrasi prednju stranu čestitke, a starije da napiše poruku.

Trud koji roditelji ulože u razvijanje pozitivne veze izmedju dece u ranom periodu njihovog razvoja ispoljiće se kroz stvaranje zdravog i kvalitetnog odnosa braće i sestara.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s