Naučite dete da Vas ne prekida dok razgovarate

Roditelji su sigurno bili nebrojeno puta u situacije da ih dete prekinuti u razgovoru sa rečenicom: “Mama, mamaaa… moram nešto da te pitam!“. Pored toga što se roditelj nadje u  neprijatnoj situaciji, najveća verovatnoća je da i neće čuti sagovornika. Zbog čega se takvo ponašanje dešava? „Prekidanje“ počinje nešto pre treće godine starosti deteta i u početku nije odraz nevaspitanja, već dete u ovom uzrastu ima potrebu da odmah kaže sve što mu padne na pamet pošto kratkoročna memorija u ovom uzrastu nije dovoljno razvijena. Ukoliko dete odmah ne kaže šta mu je na pameti, zaboraviće.

Kada i kako da naučite dete da to ne radi?

Roditelji mogu da počnu da uče svoje dete već oko treće godine. Potrebno je da kažu detetu da ne upada u reč  i da, ako nešto želi da kaže, to pokaže na drugi način. Na primer, može roditelja da stegne za ruku ili potapše po ramenu. Na taj način može da skrene pažnju, ali i da uči da sačeka. Roditelj bi trebalo da uvek uzvrati dodir, kako bi dete znalo da je primio “poruku”.

Roditelji dece uzrasta između 3 i 4 godine moraju imati na umu da ih deca ne prekidaju u razgovoru namerno ili zato što su nevaspitani, već jednostavno trenutno nemaju sposobnosti da se kontrolišu. Takodje, nije potrebno podržati ovo ponašanje, već ovaj uzrast iskoristiti za početak formiranje navika pristojnog ponašanja.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s