Dečja pitanja, muke roditelja

Roditelji budu presrećni kada njihovo dete izgovori prvu reč, prvu smislenu rečenicu i kada počne da im postavlja jednostavna pitanja. Medjutim, posle kratkog vremena odgovori na pitanja postanu problem roditelja. Kako odgovoriti na:
Zašto je voda mokra?
Gde odlazi mesec?
Zašto je nebo plavo?
Kako ljudi sa druge strane zemljine kugle ne padnu?
Najgori mogući odgovori koje detetu roditelji mogu da pruže su:“kako to ne znaš“, „još si mali da to znaš“, „kad porasteš samo će ti se kaz’ti (ovo sam ja najčešće slušala i nije mi dugo bilo jasno ko treba da mi kaže i šta)“. Izbegavanje odgovora samo uguši dečju radoznalost, pa će mališani vremenom prestati da pitaju, što nikako nije dobro za njihov razvoj.
Nekoliko ideja kako da se izborite sa dečjim pitanjima.

Uvek dajte detetu odgovor

Bez obzira što ne znate odgovore, uvek pokušajte da objasnite detetu ono što ga interesuje. Ukoliko nemate baš nikakvu ideju, recite da ne znate, ali i da ćete se zajedno potruditi da saznate odgovor iz neke enciklopedije ili knjige, na internetu… Uvek podstičite dečju radoznalost i pričajte im kako ste i Vi, kada ste bili mali, hteli svašta da znate i da ste uvek pitali. Stavite mu do znanja da je mnogo bolje zatražiti odgovor nego ostati uskraćen za znanje. Tako ćete ga bolje pripremiti za školu i naučiti da je radoznalost vrlina.

Neka odgovor bude kratak i prilagođen uzrastu deteta

Odgovorite direktno sa rečima koje dete razume i pokušajte da predvidite sledeće pitanje. Ukoliko ozbiljno shvatite dečija pitanja, ono će sigurno i ubuduće prvo dolaziti kod Vas, umesto da traži informacije od manje pouzdanog izvora.

Odložite Vaš odgovor ukoliko je potrebno, ali ne zauvek

Ukoliko ste na javnom mestu, sasvim je u redu da kažete detetu da sačeka na odgovor, kako biste mogli da mu pružite tražene informacije u potpunosti i u poznatom okruženju. Tako ćete imati vremena da se pripremite i da dete da dobije odgovor.

Najvažnije: Potrudite se da stvorite dobru međusobnu komunikaciju kako bi ostali uvek pouzdan i poverljiv izvor informacija za sva dečija pitanja.
Dečja pitanja

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s