Naučite dete da veže pertle

U periodu izmedju četvrte i šeste godine deca steknu grafomotoričku spretnost neophodnu za vezivanje pertli. Stoga nemojte čekati pripremu za školu, nego učenje započnite ranije.

Evo nekoliko saveta kako da mu pomognete u tome…

  • Pre početka učenja ove veštine važno je da dete razlikuje desnu i levu stranu.
  • Nabavite ili obojajte pertlu  u različite boje (biće lakše ili bar zanimljivije da govorite „plava“ ili zelena, nego „leva ili desna“)
  • Ukoliko je dete levoruko, a roditelji nisu, preporučljivo je da pronađete stariju levoruku osobu koja će pomoći detetu u savladavanju ove veštine ili sedite naspram deteta kako bi moglo da kopira Vaše pokrete.
  • Vezujte pertle zajedno sedeći pored deteta, ukoliko je desnoruko ili naspram ukoliko je levoruko, kako bi moglo da oponaša Vaše pokrete.
  • Izaberite jedan način da ne biste zbunili dete svojim poznavanjem najrazličitijih načina vezivanja pertli. Jedan od lakših načina jeste da se naprave dve petlje i vežu u običan čvor. Naučite dete da ukrsti pertle i sa njima formira slovo „X“. Podvucite jednu pertlu ispod druge i zategnite. Zatim formirate krugove ili „zekine uši“ sa svakom od pertli. Prekrstite „zekine uši“ i podvucite jedno ispod drugog i pritegnete ih.
  • Naučite ili izmislite neku pesmicu kojom biste objasnili vezivanje pertli i pevajte dok pokazujete.

Sam početak učenja može biti spor i naporan, ali imajte na umu da je svako požurivanje deteta kontraproduktivno. Umesto da ga požurujete i tako stvarate dodatnu nervozu, radije mu ostavite dovoljno vremena da svojim ritmom nauči. Bolje je da u početku bude sporo, ali da uspe samostalno, nego da u kraćem vremenskom roku vi obavite njegov “posao”.
Uz malo volje i puno strpljenja napravićete veliki korak unapred i pomoći detetu da nastavi svoj put ka samostalnosti, jačajući svoje samopouzdanje.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s