Uticaj baka i deka na vaspitanje dece

„Baba i deda

Roditelji roditelja, besplatna služba za čuvanje dece. Svojevremeno su čuvali svoju decu, a sada unučiće. Pa ipak, kao što su nekada pravili razliku medju decom i koliko god pričali da svako svoje dete podjednako vole i paze, tako i sada ne tretiraju unuke isto. Ali obzirom na to koliko naplaćuju čuvanje, reklamacije dobijaju retko i uglavnom u blažoj varijanti.“ http://vukajlija.com/baba-i-deda

Vreme provedeno kod baka i deka mnogi opisuju kroz nezaboravne uspomene i najlepše trenutke tokom odrastanja. Medjutim, preterano popuštanje, udovoljavanje svakoj detetovoj želji i tolerisanje ponašanja koje roditelji smatraju neprihvatljivim može da ima loš uticaj na razvoj deteta.

Bake i dete najčešće žele da pruže svojim unucima sve ono što je njima i njihovoj deci u životu bilo uskraćeno. Unuci za njih predstavljaju povratak u mladost i bezbrižan svet detinjstva, gde ne postoji opterećenje oko vaspitanja deteta. Često zbog toga postaju izuzetno popustljivi prema mališanima, dozvoljavaju im, čak, i neke potpuno apsurdne stvari.

Kako pronaći ravnotežu?

Zdravi porodični odnosi se izgradjuju od rodjenja deteta i održavaju ceo život, kako bi bili utočište kome se svi članovi porodici uvek mogu okrenuti. Ustaljeni raspored spavanja, hranjenja, igranja, učenja utiču na stvaranje sredine u kojoj se deca osećaju sigurno. U interesu je svakog deteta da živi u harmoničnoj porodičnoj sredini i sa usvojenim zdravim navikama. Da bi se to postiglo preporučljivo je baki i deki jasno staviti do znanja koja pravila moraju da poštuju unutar Vaše porodice. Najbolje bi bilo da izdvojite samo nekoliko najvažnijih stvari koje očekujete da se bake i deke pridržavaju i da na njima insistirate npr. da tražite da deca uveče idu na spavanje i jedu u približno isto vreme kao i kod kuće.

Zbog čega je sve ovo važno?

Ukoliko ne postoji dogovor može se dogoditi da posle tri dana provedena kod bake i deke roditelji imaju problem da dete privole da se pridržava pravila uspostavljenih u kući. Ignorisanje ili konflikt izmedju odraslih dovode do toga da dete pati. Suprotno tome zdrava komunikacija i otvoren razgovor pozitivno će uticati kako na odnos izmedju dece i odraslih, tako i na odnose izmedju samih odraslih.
Grandma-and-Grandpa-Embroidery-Design-1733

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s