Izaberite pravu dadilju za svoje dete

Najteže pitanje za roditelje kada odluče da im dete čuva dadilja jeste: ko je dovoljno dobar da čuva moje dete. Kako izabrati osobu koja će biti dovoljno dobra da čuva ono što je roditelju najvrednije? Da bi pronašli i zadržali kvalitetnu dadilju potrebno je uložiti mnogo posla i imati još više sreće.

Šta roditelji mogu da urade da izaberu pravu osobu?
Mogu i moraju da urade svašta,a prvenstveno da se naoružaju strpljenjem i budu uporni dok ne postignu cilj. Zatim da pozovu sve prijatelje i poznanike da preporuče pouzdane osobe, jer, istini za volju, i ovaj posao se dobija preko preporuke. Nakon toga da upoznaju kandidate i odaberu onog/onu koju smatraju najadekvatnijom.
Roditelji prvestveno treba da podju od činjenice da dadilja nije zamena za majku, već osoba koja pomaže pri čuvanju i na osnovu toga da formiraju svoja očekivanja. Ni jednoj majci ne bi prijalo da dete neku drugu osobu zove „mama“, ali bi sigurno želela da ta osoba bude najsličnija njoj (karakterom, ponašanjem, vaspitnim stavom prema detetu…). Stoga je potrebno pronaći ravnotežu i izabrati dadilju koja odgovara i roditeljima i detetu.

Napravite intervju
Pozovite babysitter-ku/babysitter-a na formalno-neformalni razgovor kako bi procenili da li Vama i detetu odgovara, ali i da li Vi, kao poslodavac, odgovarate njoj/njemu. Započnite razgovor o osnovnim podacima koji Vam znače npr. koje je godište, koju školu ima završenu, kako provodi slobodno vreme, da li je pušač (ukoliko Vam je važno), u kom delu grada živi, koja je cena prevoza i slično. Nemojte smatrati ni jedno pitanje suvišnim ili nepotrebnim. Uzmite u obzir da se radi o Vašem detetu i da tražite osobu koja je najbolja da ga čuva dok niste sa njim.

Porazgovarajte, zatim, o iskustvu kandidata: šta je do sada radio/la, kakvo je prethodno iskustvo imao/la, čime je bio/la zadovoljan, čine ne, da li zna neke dečje pesmice ili igrice (obavezno da navede koje)… Kroz ovaj deo razgovora možete navesti: šta očekujete da dadilja radi, na koji način da ispuni radni rad i posebne zahteve koje imate (npr. da želite da sa detetom najveći deo dana provodi napolju, da u vreme kada dete spava dadilja skuva ručak, pegla, pospremi stan…).
Proverite i način razmišljanja pitanjima:
Kakve oblike disciplinovanja deteta koristite?
Čuvanje deteta vremenom postane monotono. Šta bi uradio/la da razbiješ monotoniju?
Kako bi nahranila dete koje odbija hranu?
Šta bi uradila da dete bez nekog vidnom razloga na igralištu počne da vrišti?

Postavite još pitanja i potpitanja da dobijete što bolji uvid u to kako bi dadilja reagovala u najrazličitijim situacijama dok Vi niste uz dete.
Za kraj ostavite škakljivo pitanje o plaćanju. Raspitajte se o cenama za čuvanje dece, o satnici koja Vam odgovara, o plaćanju troškova prevoza, užine, prekovremenom i radu vikendom i slično. Pokušate da se dogovorite tako da i Vi i dadilja budete zadovoljni.

Bolje sprečiti, nego lečiti
Pozovite dadilju da provede nekoliko dana sa Vama i detetom kako biste odvojili vreme da se dete i dadilja upoznaju, prihvate jedno drugo, ali i da biste procenili da li se odgovori sa intervjua slažu sa ponašanjem u realnim situacijama. Iskoristite to vreme što pametnije i vodite računa kako o verbalnim, tako i o neverbalnim znacima svih učesnika. Pokažite praktično šta želite da dete jede za doručak, koju količinu, u koje vreme, da li se držite strogo vremena za hranjenje, spavanje, kada izlazite na igralište, da li nosite užinu i koju, koliko puta u toku dana presvlačite dete… Ukoliko smatrate lakšim napravite listu aktivnosti po satnici i u nju unesite onoliko detalja koliko smatrate potrebnim. Lista će pomoći Vama da se setite svega što želite da dete radi u toku dana, a dadilji može služiti kao podsetnik tokom privikavanja (a i kasnije).
Posle nekoliko dana dogovorite se sa dadiljom da sama preuzme brigu o detetu kao da Vi „niste tu“ i uključujte se samo kada smatrate da je neophodno.

Odlučite
Donesite ispravnu odluku, bez obzira da li ona podrazumeva da želite da angažujete dadilju ili ne. Zaposlite dadilju ili krenite proces ispočetka. Trud koji uložite u traženje najbolje dadilje za svoje dete se isplati kada je dete zadovoljno, ili najmanje negoduje što ostaje sa osobom koja nije roditelj.
find-a-babysitter

Advertisements

2 thoughts on “Izaberite pravu dadilju za svoje dete

  1. Veoma lep blog, pun ljubavi! Meni je ovo bila bolna tema par godina… Prvu dadilju trazili smo knjiski,preko agencije, sa spiskom pitanja i potpitanja.. Prava slika o dadilji definise se ,po mom iskustvu, nakon dve nedelje njenog boravka sa detetom. Tesko je biti zadovoljan dadiljom jer su ocekivanja po pravilu visoka, posto se na cuvanje ostavlja ono sto nam je najsvetije u zivotu. Treba postaviti jasna i otvorena pravila i prioritete, i uporno traziti PRAVU osobu. Ja sam konacno bila zadovoljna kada je pocela decu da mi cuva drugarica iz detinjstva, koja ima slicne stavove i shvatanja kao mi u porodici.. Veliki pozdrav!

    • Hvala mnogo!
      Članak je nastao na osnovu ličnog iskustva i slažem se da je najvažnije pronaći osobu sa sličnim stavovima o vaspitanju dece, jer “prevaspitavanje” odraslih je veoma težak posao :).
      Pozdrav!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s