(Ne)Zaboravljenje dečje igre

Nekoliko decenija unazad svako od nas može da se pohvali da se svakodnevno bavio fizičkom aktivnošću najveći deo dana. Igra u prirodi, takmičenje i sport danas su zamenjeni modernom tehnologijom. Na strani prošlosti ostale su tradicionalne igre koje se danas retko vidjaju.
Važna osobenost dečjih igara u prošlom veku bila je da se učesnik u igri nadmudri i pobedi brzim fizičkim ili misaonim reagovanjem, veštinom, spretnošću, mudrošću i duhovitošću. Nekada su se igrale žmurke, šuge, između dve vatre, lastiš, klikeri, školice, frizbi, preskakanje konopca dok su mladja deca igrala: ide maca oko tebe, širi širi, ringe−ringe−raja.
Na neke od zaboravljenih igrala želim da podsetim.

Ledena vija
Kada onaj koji juri, „Ledena vija“  nekog dotakne i kaže: “Zaleđen”, taj mora ostane u položaju u kom ga je dotakao,a vija nastavlja da juri dalje. Ostali, još nedodirnuti, mogu dodirom da odlede one koji su zaleđeni, a da bi neko u igri pobedio, mora da zaledi sve učesnike.

Ćorava baka
Za ovu igru je potrebna jedna marama koja će pokrivati oči deteta i prostor gde nema prepreka  da se deca ne bi povredila. Onda se jednom izabranom igraču marama veze oko očiju tako da ništa ne vidi, zavrti i pusti da traži druge igrače. Kada „baka“ uhvati nekog igrača treba da pogodi ko je. Ukoliko pogodi menjaju uloge, tako da uhvaćeni sada postaje Ćorava baka i nastavlja da vija.

Gluvi telefoni
Deca posedaju jedno pored drugog, prvi u redu zamisli jednu kratku rečenicu i šapne sledećem, pa onda taj sledećem i tako dok se ne stigne do poslednjeg, koji naglas mora da kaže tačnu rečenicu. Ukoliko rečenica nije tačna prvi igrač ispada i igra kreće iz početka.

Lopovi i žandari
U ovoj igri su neophodne dve ekipe. Jedni su lopovi, drugi su žandari. Broj igrača može biti različit u timovima. Pronalazi se mesto na kome žandari broje do dogovorenog broja, na primer sto. Za to vreme lopovi beže i kriju se, kako ih žandari ne bi pronašli i uhvatili. Nakon isteka vremena, žandari kreću u potragu za lopovima. Kada pronadju nekog od njih, zadatak im je da ga uhvate. Igra traje sve dok žandari ne uhvate sve lopove.
pin-the-tail-on-the-donkey

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s