Previše poklona za praznike?

Na putu do babe i dede razgovaramo sa Mišicom.

”Jedva čekam!”, kaže Mišica.

“Da vidiš babu i dedu?”

“Ne! Da vidim šta mi je Deda Mraz doneo!”

Pokloni od mame i tate, iz Preduzeća, od baka, deka, tetaka… Gde staviti tačku? Kada je moje dete dobilo previše poklona? Dečija soba zatrpana igačakama, dnevna soba, hodnik, pa i ostava ne mogu da dišu, a deca se ne izgraju sa njima. Kako stati na put dobijanju i davanju previše poklona? Kontrolisano, odlučno i istrajno. Moji skromni predlozi:

Napišite pismo Deda Mrazu

Pri pisanju pisma usmerite dete kako da izabere adekvatan poklon. Krenite od njegovih potreba i želja i objasnite koliki budžet ima Deda Mraz za poklanjanje svakom detetu. Velik broj poklona stvara kod deteta (a ono izuzetno dobro pamti) očekivanja da će naredne godine dobiti isto toliko, ako ne i više. Postavite granicu u broju poklona kako od Vas samih, tako i od bliskih osoba. U pismi navedite nekoliko igračaka i objasnite detetu da će Deda Mraz da izabere onu ili one igračke koje smatra da će dete najviše obradovati.

Usmerite detetove želje

Može se dogoditi da dete traži poklon koji smatrate neadekvatnim i lošim za njegov razvoj. Ukoliko se nadjete u toj situaciji razgovarajte sa detetom i pitajte ga zbog čega želi baš taj poklon. Pošto je poklon obično igračka, proverite da li je bezbedna, da li će ispuniti detetovo očekivanje sa funkcijama koje su prikazane na reklami i iskažite svoje mišljenje, uz objašnjenje o tome šta Vam se svidja/ne svidja.

Sastavite listu za kupovinu

i ne skrećite sa staze. Držite se poklona sa liste i trudite se da ne odlutate u mnogobrojnim popustima. Ukoliko poželite da kupite nešto van spiska zapitajte se: da li Vam je to neophodno i da li je to pravi popust.

Napravite spisak i za bliske osobe

Uputite bake, deke, tetke šta dete interesuje i šta bi želelo da dobije, da ne biste završili sa gomilom igračaka koje skupljaju prašinu. Otvoren odnos će možda nekoga iznenaditi, ali će Vama i detetu prijati.

I zapamtite: deca vole da dobijaju poklone, ali im više znači da budu sa osobama do kojih im je stalo.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s