Kako provesti kvalitetno vreme sa svojim detetom?

Brojne studije pokazuju da deca kojoj se posvećuje više pažnje, izrastaju u samouverene i sposobne osobe, svesne toga da su voljene. Kako odvojiti vreme za dete?

Smanjite broj svojih obaveza

„I ovako imam premalo sati u danu“, rećićete. Razumem, ali rešenje je jednostavno: odredite prioritete. Odlučite da li Vam je važnije da prozori budu oprani, prašina obrisana, ostava sredjena ili da se poigrate sa detetom. Odeću ćete ispreglati, (možda ne savršeno,ali prihvatljivo), podove prebrisati (jednom), sklonićete paukovu mrežu koju gledate pet dana uzastopno. „Pomerite“ prioritete i smanjite kriterijume. Savršeno lickanje ostavite za neko drugo vreme i usmerite se na detete. Samo u ovom trenutku Vaše dete ima tri meseca, pokušava samo da jede, razmišlja kako da sastavi slagalicu od devet delova, priča Vam priče o vilama i gusarima. Provedite ove trenutke sa svojim detetom, jer se oni neće ponoviti.

Isključite TV

Iako Vam se čini da nećete znati šta da radite u „gluvoj sobi“, verujte da nije tako. Kada isključite TV uključićete maštu i prisetiti se svog detinjstva i  igara koje ste voleli. Verujem da biste želeli da prenesete na svoju decu ono oduševljenje koje ste vi osećali kada ste sa roditeljima igrali tablić, šah, slagali lego, slagalicu ili kulu od karata. Potrčite sa decom po igralištu i preskočite po koju preponu (to je dobro i za Vašu kondiciju J). Zaigrajte badmintom, napravite Sneška Belića ili jednostavno prošetajte po prirodi.

Uključite dete u što više svakodnevnih aktivnosti

Kuvajte zajedno. Deca, bez obzira na pol, vole da pomažu u kuhinji. Zamesite testo i dajte detetu da ga razvlači oklagijom, gnječi ili cepka. Kada završite kuvanje ili pravljenje kiflica, dozvolite detetu da postavi sto, a posle obroka i da opere posudje (ukoliko je dovoljno staro). Odredite dan za pravljenje kolača. Pri odabiru recepta vodite računa da uključite dete u što više faza pravljenja poslastice. Neka Vam dan za kolače bude sladak i zabavan!

Na kraju, nije bitan kvantitet, nego kvalitet vremena koje ćete provesti sa detetom. Važno je da Vama i detetu zajedničko vreme prija i da ste srećni. Ukoliko se na kraju dana osećate zadovoljno, ispunili ste najvažniji dnevni zadatak: proveli ste dragocene trenutke sa svojom porodicom.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s