Dečja kreativnost

Kreativnost je sposobnost stvaranja nečeg novog veštinom mašte, bilo da je reč o novom rešenju nekog problema, novom metodu i napravi, ili novom umetničkom predmetu i formi.
Zahvaljujući kreativnosti, deca imaju prilike da bolje upoznaju svoje mogućnosti, da stvore pozitivnu sliku o sebi, da se iskažu, potvrde kao ličnost i dokažu svoje mogućnosti.

Funkcije kreativnosti su mnogobrojne, a među najznačajnije mogu se ubrojati:

  1. sticanje bogatog i raznovrsnog čulnog iskustva
  2. oplemenjivanje emocija
  3. stvaranje trajne potrebe za stvaralačkim delovanjem
  4. otkrivanje, istraživanje, komunikacija
  5. doprinos formiranju ličnosti u celini.

Podsticanje kreativnog izražavanja ima, između ostalog, zadatak da pripremi decu za promene koje ih očekuju u društvu budućnosti i da ih osposobi za preuzimanje aktivne uloge u ovim promenama. Otuda im je potrebno omogućiti, ponuditi i uticati na razvoj: originalnosti, neukalupljenosti, stvaranja velikog broja ideja za rešavanje problema i širenje pozitivnog životnog iskustva.
Postoje različiti načini kojima možemo uticati na razvoj kreativnosti, a jedan od njih je pustiti dete da se slobodno izražava, podržati  kreativne načine stvaranja kroz upotrebu što različitijih materijala, kako onih ustaljenih (papir, bojice, tempere), tako i onih manje uobičajenih (brašno, voda, boja za kolače, so).
Samo neke od ideja možete videti u delu „DIY“ pod nazivom „Novogodišnji projekti“  https://dragoslava.wordpress.com/diy/novogodisnji-projekti/ i primeniti ih u svojoj kući. Spremite se na to da ćete biti umazani, da će Vam trebati neko vreme da rasklonite nered i da ćete uživati sa svojim detetom, kako u pravljenju, tako i u proizvodima.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s