Samostalnost dece i uloga roditelja

Kada dete prvi put uspe nešto samo da uradi (puzi, hoda, igra se) ono pokazuje veliku sreću i moć. Odgovor roditelja na ove prve samostalne radnje daje detetu informaciju da se njegovo ponašanje odobrava ili neodobrava, odnosno da roditelji podržavaju ili nepodržavaju njegovu  “samostalnost”.
Stav roditelja „bolje ću ja“, „tako je brže“,  „ne sme da se isprlja“ dovodi do toga da dete odlaže da obavlja radnje za koje je spremno. Ono postepeno formira svoj stav „neću ništa da radim, mama i tata će to bolje“. Istina jeste, koliko god surovo zvučalo, da roditelji uče dete nesamostalnosti i odnosu „neka, ja ću“. Podržavanje detetove zavisnosti od pomoći starijih ima brojne posledice, a jedna od najznačajnijih je da se nesamostalnost stečena u ranom detinjstvu kasnije teško ispravlja.
Zbog toga, sve što dete može da uradi samo, dozvolite mu da uradi samo (naravno, uz vaše nadgledanje i podršku)! Prikupite strpljenje za proliven jogurt, samostalan doručak gde lovljenje jednog parčeta salame traje i po nekoliko minuta (jasno Vam je koliko traje ceo doručak) i kupanje gde se potroši pola litre gela za tuširanje. Ostanite pribrani kada Vaša mezimica sama želi da opere posudje i pokvasi pola kuhinje; kada sinak uči da pere zube trljajući četkicu malo po ustima, pa malo po kadi; i (moja omiljena) kada oblačenje jedne čarape traje 15 minuta.
Sebe pripremite,a ohrabrite dete i dajte podršku njegovoj inicijativi i prvim samostalnim postupcima, jer dete time stiče dobar odnos prema sebi i svojoj autonomiji. I, obavezno, slikajte ili snimite prvo lovljenje hrane, jer je to uspomena za nezaborav.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s