Self-koncept

Self – koncept, ili slika o sebi, se ne dobija rodjenjem nego se uči. Stoga su odrasli ti koji su  odgovorni da pomognu deci u zdravom razvoju shvatanja pojma o sebi.

Na koji način uticati na razvoj pozivitnog self-koncepta?

Dajte detetu poslove koji nisu ni prelaki, ni preteški za njegov uzrast. A šta to praktično znači? Trogodišnje dete će biti ponosno na sebe ako npr. postavi sto za ručak; četvorogodišnjaci se svima pokazivati kao su isekli trougao od papira; petogodišnjaci će se ponositi uspehom vezivanja pertli.

Da li je to dovoljno?

Naravno da nije. Dete očekuje pohvalu za dobro obavljen posao i potrebno mu je priuštiti uvremenjenu, dobro formulisanu pohvalu (dovoljno razumljivu detetu). Za dobro obavljen posao pohvalu je potrebno reći odmah, a ne za nekoliko dana jer će dete zaboraviti i neće mu više biti važno. Takodje, pohvalu dete mora da razume. Da biste postigli efekat potrebno je da se fokusirate na konkretno ponašanje koje hvalite, a ne da dajete uopštene komplimente „Baš si bio dobar“, „Kao veliki dečak“, „Super“.

Bolje bi zvučalo: “Bio si mi od velike pomoći danas u prodavnici”. Kada dete oseti da je sposobna i uspešna osoba, ono ima dobro mišljenje o sebi, a i veća je verovatnoća da će ponavljati željeno ponašanje.

Izgradjen pozitivan self – koncept omogućava i olakšava detetu da prihvati odgovornost, postigne uspeh u školi i da izraste u ispunjenu, zdravu osobu.Pomozite svom detetu da razvije pozitivnu sliku o sebi kako bi lakše išlo kroz život.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s