Samopoštovanje

Samopoštovanje se gradi od malih nogu, dovodi u pitanje u različitim uzrastima, neguje i uvek iznova iskušava.

Pomozimo detetu da ga izgradi, razvija i održi stabilno.

Samopoštovanje je slika o sebi,  način na koji vrednujemo ono što činimo, ono što jesmo i rezultate koje postižemo. Imati samopoštovanje znači držati do sebe, verovati u sebe, dopustiti sebi greške i na njima učiti, poštovati druge, prihvatati svoje dobre i loše strane, misliti pozitivno, imati dobar odnos prema drugim.

Samopoštovanje igra važnu ulogu u napretku i uspehu u životu svakog ljudskog bića. Osobe koje imaju visoko razvijeno samopoštovanje su u stanju da slobodno istražuju svet oko sebe, da se otisnu u svet bez bojazni, da rade u pravcu ostvarivanja svojih ciljeva i koračaju kroz život sa pozitivnim očekivanjima i zadovoljstvom. Kod deteta ostvarenje osećaja sopstvene vrednosti, odnosno, visokog novoa samopoštovanja doprinosi tome da se deca osećaju dobro i uspešno savladaju brojne razvojne poteškoće i strahove.

Samopoštovanje je stav prema sopstvenom ja, odnosno, prema sebi samome, koji uključuje i vrednovanje. Jedan je od bitnih aspekata svesti o sebi koji počinje da se razvija već od druge,treće godine života, kada za dete počinju da bivaju važne pohvale i pokude roditelja. Kasnije, samopoštovanje zavisi od toga da li je ponašanje i mišljenje pojedinca u skladu sa sopstvenim, usvojenim standardima ponašanja i moralnim normama.

Podstičite samopouzdanje jednostavnim igricama koje utiču pozitivno na razvoj samopoštovanja kod dece, ali i na formiranje pojma o sebi, mašte, inteligencije, kreativnosti.

Igrica „Ko sam ja?“ otpočinje tako što započnete rečenicu „Da sam životinja bio bih…“ i zatim date svoj završetak rečenice kao bi dete shvatilo princip igre. Sledeću rečenicu možete nastaviti stavljanjem pojmova boja, igračka, instrument i slično. Sa mladjom decom možete da se igrate usmenim putem, dok sa starijima možete da tražite pisane odgovore i da se takmičite u kreativnosti.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s